Wat je zeker moet weten van merkbescherming

Wat je zeker moet weten van merkbescherming

Zoals we eerder al vertelden is het hebben van een goede bedrijfsnaam erg belangrijk. Ook vanuit juridisch oogpunt moet je hier goed over na denken. Wil je je bedrijfsnaam op gaan voeren als merk? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van merkbescherming en wat daarbij om de hoek komt kijken.

Wanneer is je bedrijfsnaam een merk?

Dat kan al vrij snel. Bijvoorbeeld als je handelsnaam in je logo staat of je als je bijvoorbeeld reclame maakt op social media. En dat kan je flink wat voordelen biedt.

Merk? Handelsnaam?

Iedereen kent Nike, Adidas of G-star wel. Maar wanneer ‘ben’ je een merk? De naam van jouw bedrijf is de handelsnaam, maar dat is vaak niet de naam waarmee je producten mee in de markt zet, zoals Nike, Adidas en G-star doen. Je kunt dan wel bescherming krijgen op je handelsnaam. Vaak gaat het hier om regionale bescherming omdat veel bedrijf regionaal actief zijn. Op het moment dat je je regio gaat uitbreiden, kan dit moeilijkheden met zich meebrengen. Er kan een bedrijf in een andere regio zijn dat dezelfde handelsnaam als jou heeft.

Je kunt je beroepen op het handelsnaamrecht als je niet wilt dat er een bedrijf met jouw bedrijfsnaam in een andere regio actief is, maar dit heeft vaak weinig zien. Je moet dan kiezen voor merkregistratie.

Merkregistratie

Merkregistratie geldt voor de hele Benelux. Je kunt hiermee handelsnamen vastleggen, ze zijn dan alleen van jou. Hiermee toon je het recht aan. Je kunt een merk registreren Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. De kosten zijn 240 euro.

Doen?

Merkregistratie is voor ieder bedrijf weer anders. Moet je het altijd doen? Het beste kun je je op het gebied van merkregistratie laten adviseren door een specialist.

 

Redactie