Zo bespaar je geld als startende ondernemer

admin

8 januari 2019

Een onderneming starten kost ontzettend veel geld. Er moeten investeringen worden gedaan, en je krijgt ook te maken met maandelijkse kosten. En als beginnende ondernemer kan het soms best lastig zijn om dit allemaal te betalen. Toch zijn er een aantal manieren om geld te besparen als startende ondernemer. Heb jij net een eigen bedrijf gestart? Dan kun je vast wel een aantal tips gebruiken om geld te besparen! In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Online werken

Een van de grootste kostenposten voor ondernemers is de huur van een kantoorpand. Maar heb je wel een kantoorpand nodig? Misschien is het wel mogelijk om af en toe thuis te werken, soms op locatie bij de opdrachtgever, en anders kies je voor een flexplek. Als je ervoor kiest om thuis te werken, houd er dan wel rekening mee dat je privé en werk goed gescheiden houdt. Werk geen avonden door, maar stop gewoon op hetzelfde tijdstip als op kantoor. Ook online werken kan veel tijd en geld besparen. Kies bijvoorbeeld eens voor een Skype meeting in plaats van een vergadering. Dit bespaart je niet alleen benzinekosten, maar ook tijd. Huur je af en toe een flexplek? Dan is de kans groot dat je gelijkgestemden ontmoet, en misschien wel nieuwe ideeën opdoet. Ook kunnen hier mooie samenwerkingen ontstaan.

Gebruikte printer kopen

Ook printkosten kunnen behoorlijk oplopen. Zowel de aanschaf van een printer als de kosten per afdruk kosten veel geld. Maar ook hier zijn oplossingen voor! Zo kun je bijvoorbeeld een gebruikte printer kopen. Voor professioneel gebruik is het goedkoper om te kiezen voor een professionele gebruikte printer dan voor een goedkope nieuwe laserprinter. Onderdelen kunnen makkelijker worden vervangen en de kwaliteit en snelheid is een stuk beter. En bovendien zijn de kosten per afdruk lager. Hier kun je dus flink op besparen.

Geld besparen op energiekosten

Heb je een eigen pand? Dan krijg je natuurlijk ook te maken met energiekosten. Hier kun je op besparen door de juiste energieleverancier te kiezen. Kijk regelmatig hoeveel energie je bedrijf verbruikt en welke leverancier hier de beste deal bij aanbiedt. Ook kun je zelf zorgen voor lagere energiekosten door je energieverbruik omlaag te brengen. Doe het licht altijd uit als je niet in een ruimte bent en laat elektrische apparaten niet onnodig aanstaan.

Werk samen met andere ondernemers

Ook samenwerkingen kunnen je veel geld besparen. Misschien kun je wel samen producten inkopen, om zo kortingen te krijgen. Ook kunnen transportkosten gedeeld worden of kunnen jullie elkaar helpen met nieuwe ideeën.