Zijn zonnepanelen aftrekbaar voor ondernemers?

Zijn zonnepanelen aftrekbaar voor ondernemers?

Als je zonnepanelen aanschaft dan heb je hierdoor een manier gevonden om een bijdrage te leveren aan een duurzaam Nederland en tevens winst te maken. De zonnepanelen leveren immers een bepaald rendement op, waardoor de energierekening omlaag zal gaan. Desalniettemin blijft het een groot bedrag om te investeren in de zonnepanelen, een bedrag dat kan oplopen tot wel duizenden euro’s. Om huishoudens toch te stimuleren de overstap naar duurzame energie te maken heeft de Nederlandse overheid een aantal fiscale voordelen ontwikkelt. Naast de mogelijkheid op het ontvangen van subsidie kun je tevens de investeringskosten aftrekken van de belastingaangifte. Daarnaast kun je BTW op zonnepanelen terugvragen

Investering in de zonnepanelen

Meestal moet je een bedrag van duizenden euro’s inleggen om zonnepanelen te financieren. Hierbij geldt dat dit per soort zonnepaneel weer anders is. Verdiep je dus vooral in het aanbod om tot een goede keuze te komen. Eventueel kun je om advies vragen bij zonnepanelen specialisten. Op deze wijze kun je ook leren over hoe je het ingelegde bedrag van de zonnepanelen kunt aftrekken op het moment van belastingaangifte. 

Zakelijke aankoop

Als je besluit om als ondernemer zonnepanelen aan te schaffen dan spreek je van een zakelijke aankoop. Hierbij geldt dat je de zonnepanelen vervolgens niet voor eigen gebruik mag gebruiken, denk hierbij aan de energievoorziening binnen jouw woning. Je gebruikt de zonnepanelen voornamelijk ten gunste van jouw onderneming. Vervolgens kun je btw aftrekken over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen en hiermee kosten besparen. Je kunt dit ook doen over de energie die je opwekt. 

Fiscale regelgeving bij zonnepanelen

Voor het aftrekken van btw en voor andere fiscale voordelen geldt dat bepaalde regelgeving is opgesteld. Verdiep je vooral in deze regelgeving voordat je besluit om tot een aankoop over te gaan. Je moet bijvoorbeeld binnen een termijn van zes maanden besluiten om aangifte te doen, anders heb je geen recht op het terugkrijgen van geld. Voor het aanvragen van subsidie geldt dat je hierin bij jouw gemeente moet zijn. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, denk hierbij aan subsidie voor huishoudens en subsidie voor bedrijven. Hoeveel geld je krijgt is afhankelijk van de prijs en de soort zonnepanelen die je hebt gekocht.

Redactie