Water tijdens het sporten

Water tijdens het sporten

Volgens het Nederlands Voedingscentrum moet er minstens 2 liter water worden gedronken per dag. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Dit vocht is erg belangrijk bij het transport van afvalstoffen en voedingsstoffen, het regelen van de temperatuur van je lichaam en het stimuleren van hersenactiviteit. Als je een tekort aan water zou hebben in je lichaam, verloopt een van deze processen een stuk minder goed. Tijdens het sporten verlies je veel water door transpiratie. De manier om dit aan te vullen is door water te drinken tijdens het sporten. Afhankelijk van hoe lang je gaat sporten, zal er ongeveer 1 tot 1,5 liter extra water gedronken worden om het waterpeil goed te houden in je lichaam. Drink ieder  kwartier ongeveer 250 ml water extra om uitdroging te voorkomen. Als je dit te veel vindt, zou je de 250 ml ook kunnen opdelen in kleinere delen per tien minuten bijvoorbeeld.

Effecten van water op het lichaam

Water heeft grotere effecten op je lichaam dan de meeste mensen denken. Zonder water zouden we het veel sneller ontzettend warm of koud hebben bijvoorbeeld. Een goede vochtbalans zorgt namelijk ook voor een temperatuurbalans in ons lichaam. Om goed te functioneren moet het lichaam ongeveer 37 graden zijn. Tijdens het sporten warm je op door de inspanning die je levert. Het water in je lichaam zorgt ervoor dat de extra warmte geleidelijk wordt afgevoerd. Ook voor hersenactiviteit is water erg belangrijk. Misschien zie je de link niet helemaal tussen hersenen en sporten, maar de hersenen geven vaak signalen af aan de spieren. Water zorgt ervoor dat die signalen op een goede manier doorkomen. Ook het reguleren van afvalstoffen is een taak voor water in je lichaam. Tijdens het sporten maak je namelijk melkzuur aan rondom je spieren. Dit moet worden weggevoerd, anders verzuren je spieren. 

Geen bidon mee! Wat nu?

Stel je bent in de sportschool, maar je komt er na het omkleden achter dat je je bidon bent vergeten. Veel mensen gaan toch sporten en drinken veel te weinig. Hier begint de ontwikkeling van een aantal problemen, zoals spierpijn (door verzuring) en een opwarming van het lichaam. Wat je zou kunnen doen, is stoppen en terug naar huis om toch die bidon op te halen. De meeste sportscholen hebben echter wel flesjes water te koop. Water is zo belangrijk voor je lichaam, dat die ene euro echt het verschil kan maken! En zeg nou eerlijk: wie wil er niet een waterflesje met het logo van je sportschool? Vaak zijn het handzame flesjes die ontzettend handig zijn in de sportschool, maar ook tijdens een wandeling of bijeenkomst! Een waterflesje met logo bedrukken kan bij De Pennenboer!

Redactie