Wat is fulfilment?

admin

22 juli 2021

Je hebt vast al wel vaker de term fulfilment voorbij horen komen. Maar wat is dit precies? Fulfilment is het geheel van handelingen, dat verricht moet worden om een bestelling bij de klant te bezorgen. Het proces is in grote lijnen als volgt. De logistieke afdeling van een bedrijf ontvangt een bestelling die moet worden afgehandeld. De producten die deel uitmaken van de bestelling worden verzameld. De producten, die dezelfde bestemming hebben, worden samen verpakt. Dat vereenvoudigt de verdere behandeling en brengt de verzendingskosten omlaag. Het resulterende pakket krijgt een label, die nodig is voor de verzending. Tenslotte wordt het pakket afgeleverd bij de klant, die voor ontvangst tekent. Die ontvangstbevestiging gaat naar de administratie van de leverancier.

E-fulfilment

In de vorige paragraaf is fulfilment aan de orde gekomen. Een bijzondere vorm van fulfilment is e-fulfilment. De letter e die ervoor komt, staat voor elektronisch en heeft betrekking op de fulfilment van webwinkels. E-fulfilment heeft een ander karakter dan het traditionele fulfilment. De verschillen hebben betrekking op de snelheid, de bestellingsgrootte en -samenstelling, dat de klanten particulieren zijn en niet andere bedrijven, en het feit dat iedereen een potentiële klant is. Mensen die bij een webwinkel een bestelling plaatsen, verwachten dat ze die binnen 24 uren ontvangen en maximaal 48 uren. De bestellingen zijn doorgaans klein en kunnen heel divers zijn samengesteld. Omdat de klanten particulieren zijn, zullen er procedures moeten zijn voor het geval dat een klant niet thuis is. Potentieel kan de geografische spreiding zeer groot zijn. Het zal wellicht duidelijk zijn geworden, dat het goed invullen van e-fulfilment een grote uitdaging is.

Fulfilment uitbesteden

We richten ons in deze paragraaf op e-fulfilment. Het onderhouden van een webwinkel is een heel andere tak van sport, dan de fysieke afhandeling van bestellingen. Bij een webwinkel gaat het een uitnodigend en functioneel website-ontwerp, zorgen dat je webwinkel online wordt gevonden, de financiële afhandeling van bestellingen, de inkoop en marketing. Dat zijn activiteiten die van achter de computer worden uitgevoerd. De vraag is hoe dat zich laat combineren met de e-fulfilment, dat een sterk fysiek karakter heeft. Dat nog afgezien van de investering die ervoor nodig is. En de volgende vraag is of je de afhandeling van bestellingen beter en goedkoper zou kunnen doen, dan een bedrijf die daarin is gespecialiseerd. Haal je zelf de efficiëntie van laatstgenoemde? Met andere woorden, het is zeer te overwegen waard de e-fulfilment uit te besteden.

 

Bron: Krijgsman