Wat is een ergonomische muis?

Wat is een ergonomische muis?

Veel mensen die werkzaam zijn op een kantoor, weten hoe het is om een hele dag gebruik te maken van een muis. Je merkt meestal aan het einde van de dag wel, dat je arm niet meer ontspannen aanvoelt. Dit komt omdat de meeste ‘’normale’’ computermuizen niet ontworpen zijn om je arm te laten ontspannen. Ze zijn geproduceerd puur en alleen voor de functionaliteit. Maar daar hebben ze tegenwoordig een oplossing voor gevonden: De ergonomische muis. Deze computermuizen zijn zo ontworpen dat je arm niet zwaar aanvoelt aan het einde van de dag. Hier leg ik uit wat de voordelen zijn van een ergonomische muis.

Normale positie van je arm
De normale computermuizen zorgen ervoor dat je je arm een kwartslag moet draaien. Dit zorgt weer voor vermoeidheid van je spieren. De ergonomische muizen zijn er in verschillende soorten en maten, je kan dus zelf uitkiezen welke vorm het meest aansluit op je hand / onderarm. De ergonomische muis zorgt er dus ook voor dat je arm in een natuurlijke houding blijft. Hierdoor zal je aan het einde van de dag minder last van je onderarm hebben.

Verschillende ergonomische muizen
Zoals hierboven al was aangegeven heb je veel verschillende soorten ergonomische muizen. Zo heb je bijvoorbeeld een verticale en een centrische. Een verticale muis is een muis die ‘’recht op staat’’. Deze muizen worden het meeste gebruikt, deze lijken namelijk het meeste op een normale computermuis. De centrische muis zal je in eerste instantie niet echt omschrijven als computermuis. Dit komt omdat het een soort touchpad is, net zoals je hebt bij een laptop. Deze centrische muis ligt tussen jezelf en je toetsenbord in.

Ideale positie van de muis
Zorg er altijd voor dat je in eerste instantie recht achter je beeldscherm zit. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen nek en rugklachten zal krijgen. Zorg er altijd voor dat je je toetsenbord en muis in je primaire werkvlak hebt zitten. Dit is het gebied direct voor je dat je met je handen kunt aanraken zonder je lichaam te bewegen. Je primaire werkvlak zit altijd tussen je schouders in. Als je je muis binnen die schouderlijnen houdt, zal je nooit je armen / schouders overspannen.

Redactie