Waar wordt aluminium verpakkingsmateriaal voor gebruikt?

Waar wordt aluminium verpakkingsmateriaal voor gebruikt?

Aluminium verpakkingsmateriaal is beschikbaar in verschillende soorten. Denk aan: aluminiumfolie, blik, flessen, tubes en deksels. Aluminium is ideaal voor het beschermen en het waarborgen van de kwaliteit van voedsel. Vanaf een specifieke dikte – 6 micron – wordt een voedselproduct volledig beschermd tegen vocht, geuren, damp en bacteriën. Een aluminium verpakking wordt zelfs gebruikt om de houdbaarheid van eten verlengen, voorbij de houdbaarheidsdatum. 

De voor- en nadelen van aluminium verpakkingsmateriaal 

Aluminium verpakkingsmateriaal is de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws. Het zou namelijk schadelijk voor de gezondheid zijn wanneer voedsel verpakt wordt in aluminium verpakkingsmateriaal. Echter is aluminium ook al van nature aanwezig in verschillende soorten voeding. Zure voedingsmiddelen zoals tomaten en rabarber kunnen het aluminium wel aantasten. Dit resulteert in het feit dat opgeloste aluminium de oorspronkelijke smaak van het product kan aantasten. Dit is naar verluid niet schadelijk voor de gezondheid. De aluminium dat je lichaam binnenkomt wordt niet opgenomen en verlaat het lichaam grotendeels via de nieren. De negatieve effecten van aluminium verpakkingsmateriaal op ons lichaam zijn dus verwaarloosbaar.

Ook staat aluminium verpakkingsmateriaal in een negatief daglicht door de vermeende impact van aluminium op het milieu. Echter heeft dit imago voornamelijk te maken met vroeger, want tegenwoordig wordt een aluminium verpakking tegenwoordig gemaakt van minimaal 35 procent gerecycled aluminium. Daarnaast wordt eten op zo’n manier verpakt dat er geen verpakkingsmateriaal wordt verspild. Zoals elke andere soort verpakkingsmateriaal heeft aluminium wel impact op het milieu, maar door verbeteringen door te voeren wordt geprobeerd om deze impact laag te houden. Op zoek naar aluminium verpakkingen? Dan ben je bij Blockline aan het juiste adres!

Wetgeving 

Er bestaat geen specifieke Europese wetgeving rondom het gebruik van aluminium voor het verpakken van voedsel. Wel zijn er bepaalde normen welke ondersteunt worden door bedrijven die aluminiumverpakkingen produceren. De industrie houdt er dus rekening mee dat aluminium verpakkingsmateriaal aan de normen voldoen. Naast deze eisen is het verplicht dat een groot gedeelte van de aluminiumverpakking voor voedsel gerecycled wordt na gebruik. Niet alleen is dit goed voor het milieu, maar dit bespaart ook kosten. De grondstoffen zijn namelijk niet goedkoop. 

Waarom kiezen voor aluminium verpakkingsmateriaal? 

Aluminium verpakkingsmateriaal heeft impact op het milieu, net zoals alle andere verpakkingsmaterialen. Wel doet de industrie haar best om dit zo laag mogelijk te houden. Door de mogelijkheid tot recyclen is het gebruik van aluminium een duurzame manier van verpakken. Aluminium verpakkingen zorgen er daarnaast voor dat het verpakte voedsel van goede kwaliteit blijft, dit draagt wederom bij aan de duurzaamheid. Aluminium verpakkingsmateriaal is daarom een goede keus bij het verpakken van voedsel.

Redactie