Tips om bedrijfsafval bij de bron te scheiden

Tips om bedrijfsafval bij de bron te scheiden

In 2022 moet de hoeveelheid bedrijfsafval uit kantoren, winkels en van dienstverleners met de helft worden teruggedrongen. Maar waar begin je als je voor deze opgave staat? Als je de afvalberg van een bedrijf wilt terugdringen begin je door het afval te scheiden bij de bron. Afval bij de bron scheiden betekent dat je op het moment dat je iets weggooit al het afval scheidt. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat ook jouw bedrijf het bedrijfsafval bij de bron kan scheiden.

1. Waar bestaat jouw bedrijfsafval eigenlijk uit?

Voordat je de hoeveelheid bedrijfsafval kunt minderen moet je eerst weten om welke hoeveelheid het daadwerkelijk gaat. En als je afval bij de bron wilt scheiden is het niet alleen belangrijk om hoeveel afval het gaat, maar ook wat voor soort afval jouw bedrijf produceert. Een eenvoudige manier om daarachter te komen is door gewoon de proef op de som te nemen. Pak een rolcontainer, keer deze om, en kijk wat erin zit. Verdeel het vuil in categorieën om een beeld te krijgen van de verschillende afvalstromen in je bedrijf. Dat kunnen bijvoorbeeld plastics, papier, etensresten (swill) en chemische materialen zijn. 

2. Onderzoek waar de afvalstromen ontstaan

Nu weet je wat voor afval jouw bedrijf produceert. Vervolgens wil je weten waar dat afval ontstaat, zodat je op het punt dat iemand iets wil weggooien de gelegenheid kunt bieden om het in een aparte afvalcontainer te deponeren. Je kunt ook ervoor proberen te zorgen dat de afvalstromen überhaupt niet ontstaan. Dat gebeurt bij het inkopen van materialen en bedrijfsbenodigdheden. Koop zoveel mogelijk producten in grootverpakking zodat er zo min mogelijk verpakkingsmateriaal hoeft te worden weggegooid en anticipeer alvast op het moment dat het gekochte product weer wordt weggegooid. Kies dus voor herbruikbare of recyclebare materialen en producten.      

3. Maak afval scheiden makkelijk

Uiteindelijk zijn het je werknemers die de bron zijn en dus ook het bedrijfsafval moeten gaan scheiden. Nodig ze uit om na te denken over oplossingen, en gebruik die input om het scheiden van afval mogelijk te maken. Maak het afval scheiden ook zo makkelijk mogelijk, en maak er geen zoekplaatje of parcours van. De containers moeten makkelijk te vinden zijn en duidelijk zijn gelabeld per afvalstroom. Voor een goede afvalscheiding is er dus voor elke afvalstroom binnen de organisatie een aparte container nodig. Lees op Bedrijfsafval.nl meer over goedkope containers.

Redactie