Stressmanagement? Zeker nu!

Stressmanagement? Zeker nu!

Het is afgelopen periode natuurlijk een stressvolle periode geweest. Doordat er veel veranderingen zijn geweest op het gebied van werk, school en andere activiteiten. Dit heeft er voor gezorgd dat heel veel zaken zich thuis hebben afgespeeld. Waarbij je normaal veel activiteiten buiten huis hebt waardoor je niet continu als gezin of stel bij elkaar bent. Daar geeft onbewust toch veel ruimte en ook manieren om je stress kwijt te kunnen. Als je even niet samen bent omringt door anderen kun je jouw gedachten de vrije loop laten of juist helemaal stopzetten door bijvoorbeeld een activiteit. Stressmanagement is in zo’n situatie heel erg belangrijk. 

Tijdsdruk en stress

Los van de afgelopen periode is de druk op de beschikbare tijd voor het gevoel alleen maar toegenomen. Door dit gevoel krijg je het gevoel van stress. Omdat dit eigenlijk niet meer is dan een bepaalde spanning in het gevoel die continu aan blijft staan. Deze spanning is op momenten goed maar niet als dit continu gaande is. Er zijn een aantal belangrijke factoren in de huidige samenleving die hier voor zorgen. De belangrijkste is waarschijnlijk de mobiele telefoon. Dit is een apparaat dat altijd aanstaat en heel veel aandacht vraagt. Alleen het gevoel dat je altijd beschikbaar bent kan een gevoel van stress geven. Hierin is het ook nog zo dat de functionaliteiten die op deze apparaten zitten er voor zorgen dat jij een drang hebt om tijd te besteden aan je telefoon. Denk aan alle meldingen die je krijgt. 

Daarnaast zijn de verwachtingen ontzettend hoog. Mede doordat iedereen zijn mooie momenten van het leven deelt op Social Media zoals Instagram en Pinterest. Dit geeft een druk die maakt dat je het idee hebt dat je hierin mee moet gaan. Denk aan die prachtige vakantie die een vriendin post op Instagram of die prachtige auto van een vriend. Ook in zulke situatie is de stressmanagement cruciaal om hier op een goede manier mee om te gaan. Waarbij je dus niet alleen kijkt naar hoe je omgaat met stress maar ook naar andere zaken. Namelijk wat je exact met je tijd doet. 

Wat te doen tegen stress

De grote vraag is dan natuurlijk wat je tegen die stress kunt doen. Er zijn hierin een aantal zaken die belangrijk zijn en deze gelden voor de meeste personen. Waarbij wel gezegd moet worden dat iedereen natuurlijk anders is. Maar waarbij er wel een punt is die voor iedereen geldt. Dat is namelijk dat je de zaken die je doet met je volle aandacht moet doen. Zodat je je niet laat afleiden en daardoor met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Doe wat je doet met aandacht en je zult merken dat je minder last hebt van stress.

Andere zaken waar je echt mee aan de slag kunt zijn is het stellen van prioriteiten. Doordat je heel bewust nadenkt over wat voor jou op dit moment het belangrijkste is maakt dit dat je goede weldoordachte keuzes kunt maken. Dit geeft jou het gevoel dat jij de controle hebt en ook je eigen tijd in kunt delen zoals jij dat wilt. 

Redactie