Meer grip op je wagenpark met telematica

Meer grip op je wagenpark met telematica

Telematica is vrijwel onmisbaar wanneer je in bezit bent van een wagenpark. Het zorgt namelijk voor veel voordelen waardoor je veel kosten kunt besparen en de efficiëntie van het wagenpark kunt verhogen. Met telematica kun je de bedrijfsvoering optimaliseren waardoor je maximale productiviteit hebt. Telematica zorgt ervoor dat je goed inzicht krijgt in belangrijke informatie van je wagenpark waardoor je verbeteringsmogelijkheden kunt ontdekken. 

Telematica in het kort

Telematica staat voor telecommunicatie en informatica. Bij telematica gaat het dus over het versturen van informatie over bepaalde objecten via een telecommunicatienetwerk. De informatie wordt verstuurd naar een centraal systeem, hier wordt de informatie omgezet in bruikbare data. Het doel van telematica is om ervoor te zorgen dat het wagenpark op een slimme, efficiënte, veilige en duurzame manier beheerd kan worden. Het gaat hierbij vooral om het gebruik van commerciële wagenparken. De informatie wordt verzameld door middel van tracking apparaten die in voertuigen bevinden. Er bevindt zich een on-board modem die de data verstuurd via draadloze communicatie. Je kunt onder andere inzicht krijgen in het rijgedrag van de bestuurder, locatie en brandstofgebruik. De centrale server krijgt deze gegevens te zien. Het doel hiervan is om plekken te vinden waar het wagenpark zich in kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld de bestuurder informeren om zuiniger te rijden of de best mogelijke route vinden om bij een locatie aan te komen.

De meest geschikte route kiezen

Een groot voordeel van telematica is de verhoging van productiviteit. Er wordt real time informatie verstuurt naar de centrale servers. Er kan zo inzicht gekregen worden in de weersomstandigheden en het verkeer. Via een computer kan er vervolgens berekend worden wat de beste route is om zo snel mogelijk bij een bestemming aan te komen. Hierdoor kun je dus veel tijd besparen voor het transporteren van goederen. Er wordt altijd de meest efficiënte route uitgekozen waardoor je ook minder kilometers maakt. Dit is weer handig om de kosten omlaag te halen. Door minder kilometers te maken, zul je namelijk minder onderhoud hoeven te doen en maak je minder brandstofkosten. 

Inzicht krijgen in het gedrag van bestuurders

Het is vaak lastig om te zien hoe bestuurders zich op de weg gedragen. Met telematica kun je hier wel inzicht in krijgen. Hierdoor kun je verbeteringen aanbrengen aan het rijgedrag van de bestuurder. De bestuurder kan bijvoorbeeld zuiniger gaan rijden. Gevaarlijk rijgedrag kan ook aangewezen worden en worden verbeterd. Telematica zorgt dus ook voor een hogere veiligheid van de bestuurders.

Redactie