Je huis als nieuw door het reinigen van de gevel

admin

4 februari 2021

De gevel is het eerste dat je ziet wanneer je naar een woning kijkt. Een oude, verweerde gevel met schimmelplekken en scheuren in de stenen, nodigt dan ook niet echt uit. Ben je van plan je woning te verkopen? Dan is het reinigen van je gevel zeker erg belangrijk. Een schone gevel zorgt voor blije gezichten, terwijl een vieze, verweerde gevel juist voor direct het eerste minpuntje zorgt. Maar niet alleen voor de verkoop is het belangrijk de gevel van je woning te reinigen. Om een complete gevelrenovatie te voorkomen, dien je de gevel vrij van schimmel en verwering te houden en is een reiniging zo nu en dan erg belangrijk.

Het onderhouden van de gevel

De gevelreiniging is onderdeel van het gevelonderhoud en het reinigen is dan ook verstandig om goed bij te houden. Met het reinigen van de gevel verwijder je aanslag en vuil van de gevel. Deze ontstaat door bijvoorbeeld stedelijke vervuiling, zoals uitlaatgassen en uitstoot van gassen van de fabrieken. Ook algen en mossen kunnen de gevel aantasten. Het reinigen van de gevel kan op verschillende manieren. Zo kun je de gevel bijvoorbeeld met stoom reinigen. Matige vervuiling, zoals mos, leent zich hier prima voor. Zware aanslag, zoals roest dient hardnekkiger aangepakt te worden. Door de gevel op chemische wijze te laten reinigen wordt dit vuil verwijderd. Hardnekkig vuil kun je ook laten reinigen door middel van stralen. Bij graffiti bekladde muren wordt deze vorm van reinigen vaak gekozen.

Zelf aan de slag

Minder hardnekkige aanslag, kun je ook prima zelf verwijderen van de gevel. Hiervoor zijn verschillende gevelreinigers te koop. Je hebt bijvoorbeeld producten die speciaal bedoeld zijn voor het reinigen van algen en mos, maar er zijn ook producten die stedelijke vervuiling verwijderen. Met een kwast breng je deze producten aan op de gevel en na enkele minuten kun je dit afspoelen met veel water. Je gevel ziet er weer uit als nieuw.

De voordelen van het reinigen van de gevel 

Het reinigen van de gevel van je woning zorgt ervoor dat deze er weer fris en schoon uitziet. Daarnaast wordt schade en slijtage door de reiniging voorkomen en zijn eventuele beschadigingen aan de gevel direct zichtbaar. Door deze tijdig te repareren wordt erger voorkomen. Een ander voordeel van het reinigen van de gevel, is dat de woning beter beschermd is tegen vocht en beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Na het reinigen is het aan te raden de gevel te impregneren. Hiermee wordt de vochtopname van de gevel beperkt tot een minimum en kan de gevel er weer jaren tegenaan.