Hoeveel btw zit er op welk product

Hoeveel btw zit er op welk product

Zoals je misschien weet betalen we in Nederland niet alleen belasting over onze inkomsten maar ook over de uitgaven. Misschien heb je het wel een keer gezien in een winkel of een website, een product dat wordt aangeboden inclusief of exclusief btw. Btw staat voor belasting toegevoegde waarde en moet door de verkoper verrekend worden over de verkoopprijs. Als koper hoef jij hier niks mee te doen. Op verschillende producten zitten echter verschillende percentages btw volgens de regels opgesteld door de Nederlandse overheid. 

Het btw-systeem in Nederland

Het percentage btw berekenen zit over de meeste goederen en diensten in Nederland is 21%. Dit wordt ook meestal het bedrag dat wordt gegeven bij btw berekenen. Als je van plan bent om een nieuwe telefoon te kopen, je ramen te laten lappen of je huis schoon te laten maken moet je over al deze services en producten 21% belasting betalen. Dit is het meest voorkomende percentage van belasting en dit omvat bijna alle producten die worden aangeboden. Er zijn echter speciale producten waarvoor een verlaagd btw-tarief geld om het betaalbaar te houden voor iedereen. 

Over bepaalde belangrijke middelen geldt een verlaagd tarief van 9%. Dit tarief wordt bijvoorbeeld toegepast voor geneesmiddelen en ook voor voedingsmiddelen. Deze verlaagde percentages zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen niet te duur worden. Dit geldt ook voor sommige services, zoals bijvoorbeeld kappers. Op de website van de overheid kan je een hele lijst vinden met alle services en producten die onder dit verlaagde tarief vallen. Zo kan je het beste btw berekenen. 

Bij sommige goederen en diensten is btw berekenen ook niet nodig. Deze sector is dan helemaal vrijgesteld van btw. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de gezondheidszorg. De overheid wil dat deze producten toegankelijk zijn voor iedereen en plaatsen hier daarom geen belasting over. 

Btw berekenen over producten

Als verkoper van services en producten is het nodig om de btw zelf te berekenen. Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende percentages btw die moeten worden verrekend bij allerlei services en producten. Op deze manier kan je het beste je btw berekenen bovenop de verkoopprijs.

Vervolgens moet je per kwartaal de btw die aan jou betaald is door de klanten overmaken naar de overheid. Dit moet gedaan worden aan de hand van een aantal speciale regels die je kan vinden op de website van de rijksoverheid.

Redactie