Hoe voorkom ik een burn-out op het werk

Hoe voorkom ik een burn-out op het werk

Het is in de afgelopen jaren een veelvoorkomend probleem: een burn-out. Mensen hebben tegenwoordig een zeer druk leven, waar zij veel werken, een sociaal leven onderhouden, soms kinderen hebben of een zeer drukke studie. Zodra je een burn-out krijgt val je vaak voor langere tijd uit in de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden. Met deze tips kom je een heel eind!

Weet wat je grenzen zijn

Jijzelf weet hoeveel werk je aankunt. Probeer je grenzen dan te accepteren en die niet te vaak te overschrijden. Dit is vaak een probleem, wat de kans op een burn-out vergroot.

Plan regelmatig pauzes in

Soms moet je na een periode van deadlines ook rust nemen. Zo kun je even op adem komen, zodat je de periode erop weer aan de slag kunt. Als je dit op tijd doet voorkom je dat je een burn-out krijgt, waardoor je er maanden uit kan liggen op je werk.

Verhoog je werkplezier

Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat je een baan hebt die je leuk vindt. Zorg er in eerste instantie voor, dat je een passende baan hebt binnen je opleiding. Een beroepskeuzetest kan je daarbij helpen mocht je twijfelen over verschillende banen. Een tweede tip is om ervoor te zorgen dat je goede arbeidsvoorwaarden hebt. Je moet voorkomen dat je bij wijze van twee banen nodig hebt om goed rond te komen. Daarnaast kun je ook onderhandelen over de hoeveelheid uren, zodat je bijvoorbeeld ook 30 of 35 uur kunt werken, zodat je voldoende tijd hebt om bij te komen. Ook je werkgever kan verschillende dingen doen om de werksfeer te verbeteren. Hij kan bijvoorbeeld zijn/haar waardering uitgeven over je prestaties, maar hij kan ook positief formuleren en communiceren. Dit verbetert de werksfeer en verkleint de kans op burn-outs.

Redactie