Het verschil tussen SEO en SEA

Het verschil tussen SEO en SEA

Als je je regelmatig verdiept in online marketing, dan heb je vast weleens gehoord van de begrippen SEO en SEA. Echter zijn dit nogal abstracte begrippen zonder verdere uitleg. Er zitten nogal verschillen tussen deze twee benamingen en hieronder zullen wij deze benoemen. 

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie en heeft effect op je onbetaalde zoekresultaten via zoekmachines zoals Google of Yahoo. Google gebruikt hiervoor bijvoorbeeld bepaalde algoritmes om te bepalen welke website er bij welke zoektermen er bovenaan verschijnt. Dit heeft onder andere te maken met de gebruiksvriendelijkheid van je website, de zoekwoorden die je gebruikt, de links op de website, en of er goede, inhoudelijke content aanwezig is. SEO is vooral voor de langere termijn, want een goed zoekresultaat binnen de zoekmachines bereik je nooit binnen een paar weken. 

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising en heeft te maken met betaalde resultaten via zoekmachines. Voor elke advertentie die je plaatst via SEA gaat door een controle bij Google die vervolgens bepaalt in hoeverre jouw advertentie voldoet aan hun voorwaarden. Denk hierbij aan de relevantie van de advertentie, de klikfrequentie die verwacht wordt en waar je advertentie precies vertoond wordt. Met SEA kun je snel resultaat behalen als je er maar voldoende geld in stopt. Je zult direct merken dat er meer verkeer op je website of social media zal zijn zolang de advertentie(s) zichtbaar is/zijn. Echter, zodra de advertentie verwijderd wordt, zal de zichtbaarheid ook weer teruggaan naar de situatie voor het adverteren, zonder het weergeven van de advertenties. 

Conclusie

Wil je dus graag de online zichtbaarheid en het verkeer op je website of social media pagina’s verbeteren of verhogen? Dan kun je hiervoor het beste een SEO of SEA specialist inhuren die je hierbij kan helpen, aangezien het een gedeelte van online marketing betreft waar je wel de specifieke kennis van moet hebben om tot resultaten te kunnen komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een online marketing expert in Reusel als je daar in de buurt met je bedrijf gevestigd zit, zodat je samen met diegene een plan kan maken om de zoekmachine optimalisatie en online advertentiemogelijkheden naar een hoger niveau kunt tillen.

Redactie