Heb ik een drone vliegbewijs nodig?

Heb ik een drone vliegbewijs nodig?

Drones zijn erg leuk om mee te vliegen. Je kunt het gebruiken voor entertainment, maar het kan ook professioneel gebruikt worden voor video opnames bijvoorbeeld. Doordat drones steeds populairder zijn geworden, is er ook wetgeving ontstaan rondom het gebruik van drones. Voor het vliegen van bepaalde drones is een drone vliegbewijs halen in veel gevallen nodig. Hier zul je te weten komen waarom je een drone bewijs nodig hebt en wanneer dit nodig is. 

Veiligheid tijdens het gebruiken van drones

De wetgeving rondom drones worden vooral gemaakt om ervoor te zorgen dat het veilig gedaan kan worden. Drones kunnen namelijk voor erg veel schade veroorzaken wanneer ze niet goed worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de gebruiker van een drone er veilig mee omgaat, is het nodig om een drone bewijs te halen. Met een drone bewijs wordt er laten zien dat de bestuurder van de drone bewust is van de regels rondom het vliegen van drones en kent de gevaren van het vliegen van drones. Drones kunnen erg hoog in de lucht vliegen. Tijdens het vliegen van drones kunnen er wel eens dingen misgaan waardoor een drone naar beneden kan vallen. Je kunt je wel voorstellen dat dit erg gevaarlijk kan zijn voor de voetgangers die in de buurt rondlopen. Om de kans op ongelukken te verlagen, is het belangrijk dat de drones op een juiste manier bestuurd worden. Vooral bij zwaardere drones is dit belangrijk omdat ze natuurlijk voor veel meer schade kunnen veroorzaken.

Vereisten voor soorten drones

De soort drone bewijs die je nodig hebt hangt af van de soort drone die je wilt besturen. Binnen de EU geldt dat je bij een drone die minder dan 250 gram weegt, geen drone bewijs nodig hebt. Het is hierbij dus niet verplicht om een bewijs te hebben voor het vliegen van een drone. Wanneer je drone zwaarder is dan 250 gram, dan heb je wel een drone bewijs nodig. Een bewijs bestaat uit verschillende niveaus. Voor een drone van 250 tot 500 gram, heb je al genoeg aan het laagste niveau. Dit zijn de basiscertificaten A1 en A3. Voor een toestel tussen 500 gram en 2 kilo is er een A2 certificaat nodig.

 

Bron: https://eudronebewijs.nl/

Redactie