Halveer als bedrijf je restafval met deze tips

Halveer als bedrijf je restafval met deze tips

Heb je altijd een volle afvalcontainer? Dan kun je met deze tips je restafval halveren! Hierdoor zal je veel meer ruimte hebben in je bedrijf en wordt jouw voetprint ook nog eens ontzettend verminderd. Daarnaast is er vastgesteld dat in 2022 de afvalberg van bedrijven gehalveerd moet zijn in vergelijking met 2021. Dit klinkt misschien lastig, maar dat valt reuze mee!

Waar komt het afval vandaan?
Om jouw restafval te kunnen halveren is het goed om samen met je collega’s eerst eens te bekijken waar dat afval allemaal vandaan komt. Waarom produceren jullie zoveel afval? Zijn er plekken waar je minder afval kunt creëren? Zijn er een aantal dingen die jullie kunnen veranderen zodat jullie minder afval creëren? Het is goed om hier eens met het hele team over na te denken zodat je jouw restafval grandioos kunt verminderen. 

Creëer plekken voor afvalscheiding
Jouw restafval wordt alleen maar groter en groter als je niet aan goede afvalscheiding doet. In het afvalscheidingsproces kun je al heel veel afval scheiden. Hierdoor zal je zien dat er veel minder restafval overblijft. Heb jij op jouw kantoor al een plek waar jouw collega’s hun glas, plastic en papier kwijt kunnen? Of komt dit allemaal op één hoop terecht?

Vermijd de prullenbak naast de bureautafel
Het is zo makkelijk: dat kleine prullenbakje naast jouw bureautafel. Toch is dit geen goed idee. Je zult zien dat hier heel veel onnodige dingen in belanden die gemakkelijk gescheiden hadden kunnen worden als er een centraal systeem was waar iedereen zijn afval kan scheiden.

Zorg ervoor dat je geen afval hebt
Een andere manier om jouw restafval te verminderen is door ook daadwerkelijk minder afval te maken. Zorg ervoor dat jouw bedrijf op zo’n manier bezig is dat alle spullen worden gebruikt en gerecycled. Veel mensen maken ontzettend veel afval terwijl dit helemaal niet nodig is. Verander het gedrag en verander het idee zodat je geen afval meer creëert.

Voorkom onnodig restafval
Zorg ervoor dat in jouw afvalcontainer ook echt alleen afval zit waar je helemaal niets meer mee kunt. Door met jouw collega’s en het hele bedrijf eens goed naar het afval te kijken, dan zal je zien dat heel veel afval die geproduceerd wordt in het bedrijf helemaal niet nodig is. Je zal merken dat de kosten voor bedrijfsafval ophalen ook zakken. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom om op te laten halen door een afvalverwerker.

Redactie