Dilemma’s van ondernemers

Dilemma’s van ondernemers

Ondernemen is niet altijd even makkelijk. Als ondernemer moet je namelijk veel belangrijke keuzes maken en dat kan nogal wat dilemma’s opleveren. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent met deze dilemma’s en dat nog veel meer ondernemers hiermee zitten. In deze blog zetten we een aantal echte ondernemersdilemma’s voor je op een rijtje.

Afstand houden of dichtbij

Een van de dilemma’s waar ondernemers mee te maken krijgen is het houden van afstand tot je werknemers of het opbouwen van een relatie. Het kan namelijk negatieve gevolgen hebben als je te aardig bent, maar ook als je te veel afstand houdt. Als je te aardig bent, kan het namelijk lastig worden om de orde te handhaven. Maar je moet ook zorgen dat je werknemers jou respecteren. Het is dus het beste om een relatie met je mensen te onderhouden, maar geen vriendschap te creëren.

Discipline of vrijheid geven

Sommige ondernemers geloven erin dat vrijheid voor medewerkers het beste werkt. Er zijn praktijkvoorbeelden van ondernemers die een goed lopend bedrijf hebben wat gebaseerd is op vrijheid. Maar er zijn ook veel ondernemers die toch liever wat minder vrijheid geven en het heft liever in eigen hand houden. Het is dus belangrijk om hier een goede middenweg in te vinden.

Administratie uitbesteden of zelf doen

Ook zitten veel ondernemers met de vraag of het verstandiger is om de administratie zelf te doen of uit te besteden. Aan beide opties zitten een aantal voordelen. Als je je administratie zelf bijhoudt, ben je altijd goed op de hoogte van hoe je er financieel voorstaat. Bovendien bespaar je de kosten van een accountant. Toch heeft het inschakelen van een accountant ook grote voordelen. Allereerst bespaar je veel tijd, omdat een accountant je de hele administratie uit handen kan nemen. Bovendien heeft een accountant veel kennis en ervaring, dus je kunt erop vertrouwen dat je administratie correct wordt bijgehouden. Dit voorkomt vervelende boetes van de Belastingdienst. Ook kan een accountant je tips geven over je financiële situatie en brengt hij of zij je op de hoogte bij tegenvallende resultaten. Als je op zoek bent naar een accountant in Roosendaal kun je bijvoorbeeld terecht bij Doomen & Quist.

Geen fouten maken of risico’s nemen

Een ander veel voorkomend dilemma bij ondernemers is het maken van fouten of het niet durven nemen van risico’s. Het maken van fouten kan juist leiden tot nieuwe inzichten en persoonlijke groei. Maar natuurlijk wil je geen risico’s nemen die leiden tot ontzettend vervelende situaties. Het is het belangrijkst om goed na te denken over je keuzes en vooral te leren van je fouten.

Focussen op nieuwe of bestaande klanten

Je kunt niet op iedereen tegelijk focussen, daarom zul je moeten kiezen tussen nieuwe of bestaande klanten. Natuurlijk kun je je aandacht ook een beetje verdelen, maar het blijft een lastige keuze. Het werven van nieuwe klanten is belangrijk voor de groei van je bedrijf, maar het is natuurlijk ook ontzettend vervelend als je belangrijkste bestaande klant wegvalt.

Werk of privé

Een belangrijke kwestie voor ondernemers is de vraag wanneer je tijd over hebt. Je kunt namelijk altijd wel bezig zijn met werken en ondernemen. Toch is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en je gezin. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ‘s avonds nog even door te werken, maar misschien is het wel verstandiger om iets leuks te doen met je partner of kinderen. Ook is het belangrijk om regelmatig te gaan sporten om fit te blijven. Luister ook naar je lichaam als je moe bent.

Wat te doen met vermogen?

Voordelen uit je vermogen halen. Dat wil toch iedereen? Ook jij als ondernemer wilt dan> maar hoe doe je dat nu precies? Gedegen vermogensadvies door een specialist kan er voor zorgen dat je meer controle en grip op je vermogen krijgt. Dat is in roerige tijd zeker van belang.

Redactie