De trends van 2022 in de dierenvoedingsindustrie

De trends van 2022 in de dierenvoedingsindustrie

Wat zijn de nieuwste trends binnen diervoeding 2022? Diervoeding voor zowel katten als honden is al jarenlang een gegeven. Toch blijft de diervoedingsindustrie zich elk jaar ontwikkelen. Dit zijn de laatste trends:

  • Vegetarische diervoeding
  • Glutenvrije diervoeding
  • Graanvrije diervoeding
  • Natte diervoeding

Ons dieet van de mens verandert continu, van superfoods tot glutenvrij. Je zou het misschien in eerste instantie niet denken maar bij dierenvoeding is dit ook het geval. Vooral rondom gezondheid en duurzaamheid is veel te doen.

Zo zijn er baasjes die naast zelf geen vlees eten ook geen vlees geven aan hun hond of kat. En tegenwoordig is er zelfs gluten oftewel graanvrij katten en hondenvoer. Natuurlijke voeding is ook helemaal in zonder kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen. Naast duurzaamheid en gezondheid is de trend dat huisdieren steeds meer worden gezien als gezinslid.

Vegetarische diervoeding

Vegetarische diervoeding wordt steeds populairder. In de trend van duurzaamheid is het voor vele baasjes een vreugde dat hun huisdier nu ook vegetarische kan mee-eten. Maar is vegetarische voeding nu ook goed voor je hond of kat? 

Voor katten is het antwoord heel kort: nee. Vegetarische dierenvoeding is niet geschikt voor katten. Katten hebben namelijk veel Taurine nodig een stof die alleen voorkomt in vlees. Katten produceren namelijk heel weinig Taurine. Je zou kunnen zeggen dat katten een natuurlijk tekort hebben.

Vlees is voor katten belangrijk. Een taurine tekort bij katten kan zorgen voor agressie, een verzwakt immunsysteem en zelfs hartspierziektes.

Honden daarentegen zijn wel geschikt voor vegetarische dierenvoeding. Maar let op dit licht wel aan het soort hond. Voor bepaalde hondenrassen is vega niet geschikt. Puppy’s tot een jaar of 1 mogen sowieso geen vegetarische voeding omdat zij dierlijke eiwitten nodig hebben voor de groei.

Glutenvrije diervoeding

Glutenvrije diervoeding is simpelweg diervoeding zonder gluten. Glutenvrije diervoeding is speciaal ontworpen voor honden of katten met een glutenallergie.

Graanvrije diervoeding

Graanvrij is dat niet hetzelfde als glutenvrij? Je zou denken van wel maar het is niet hetzelfde. Graanvrije diervoeding bevat geen gluten maar glutenvrije diervoeding kan wel graan bevatten. In het geval van glutenvrije voeding kunnen er glutenvrije granen in zitten.

Wat is natvoer?

Natvoer bestaat voornamelijk uit vlees en vocht. Gemiddeld bevat natvoer 70 tot 80% vocht. Gestoomde diervoeding wordt ook gezien als natvoer. Natvoer is geschikt voor zowel katten als honden en bevat vooral natuurlijke ingrediënten.

Natvoer komt in verschillende uitvoeringen en verpakkingen: kuipjes, blikjes, bakjes, pouches en worsten. Natvoer bestaat al een tijdje maar word populairder doordat steeds meer mensen een kat of hond nemen.

Voordelen Natvoer

Natte dierenvoeding is zoals de naam het al zegt nat. Maar wat zijn nou de voordelen van natvoer?

  • Honden en katten vinden natvoer lekkerder omdat dit een sterkere smaak en geur heeft.
  • Natvoer bevat veel meer vocht. Vooral voor honden en katten die weinig drinken of extra vocht nodig hebben is dit handig.
  • Natvoer bevat veel meer suikers dan droog voer. Doordat natvoer minder suikers bevat is natvoer gezonder en geschikt voor honden of katten met overgewicht.
  • Makkelijker te verteren en te kauwen. Dat maakt natvoer ideaal voor honden met een slecht gebit of een mindere voedselvertering.

Natvoer katten

Naast de bovenstaande voordelen zijn er 2 voordelen die extra tellen voor katten. Katten kunnen heel kieskeurig zijn betreft eten. Daarom is het voor katten extra belangrijk dat hun eten lekker is en een sterke geur geeft.

Dat natvoer veel vocht bevat is ook extra belangrijk voor katten. Katten zijn gevoelig voor urinewegproblemen zoals infecties en blaasstenen. Heeft je kat hier last van? Dan is het beter om je kat voortaan natvoer te geven en geen droogvoer.

Benieuwd hoe natvoer gemaakt wordt? Neem een kijkje op de website van Selo! Selo is gespecialiseerd in wet petfood door middel van stoomtechnologie. 

Redactie