Dakonderhoud: verleng de levensduur van je dak

admin

16 mei 2022

Onderhoud jij je dak wel regelmatig? Je dak is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je woning: het beschermt niet alleen jou, maar ook je huis zelf tegen weersinvloeden. Daarnaast speelt je dak een belangrijke rol in het op temperatuur houden van je huis. Het regelmatig laten uitvoeren van dakonderhoud verlengt de levensduur van je dak. In deze blog lees je alles over dakonderhoud, zowel de onderdelen en de kosten.

 

Welke werkzaamheden vallen onder dakonderhoud?
Het wordt aangeraden om jaarlijks dakonderhoud te laten uitvoeren.  De beste periode hiervoor is tijdens de winter. Dakonderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is de dakinspectie: tijdens de inspectie wordt de conditie van het dak beoordeeld. Er wordt gekeken naar eventuele beschadigingen en zwakke plekken in de dakbedekking. Wanneer de dakdekker twijfelt of er sprake is van lekkage, wordt er een lekdetectie uitgevoerd.

 

Vervolgens wordt het dak gereinigd. Dit is van belang omdat algen en mos de dakbedekking aantasten. Na de dakreiniging komen er soms toch nog beschadigingen tevoorschijn, die dan direct gerepareerd kunnen worden.

 

Na de inspectie en reiniging begint het uitvoeren van kleine dakreparaties. Denk hierbij aan het herstellen van beschadigingen aan de dakbedekking, het vervangen van nokvorsten en het repareren van de dakgoten. Wanneer je dak zo ernstig beschadigd is dat het vernieuwen van de dakbedekking de enige oplossing is, komen de dakdekkers op een later moment terug. Het vervangen van de dakbedekking en dakrenovaties vallen namelijk niet onder dakonderhoud.

 

Tot slot worden er preventiemaatregelen getroffen. Bijvoorbeeld het coaten en impregneren van het dak. Op deze manier bevat je dak een vuilafstotende en vochtwerende laag, die je dak beschermt.

 

Dakonderhoud zelf doen of uitbesteden?

Dakwerkzaamheden is specialistisch werk: daarom wordt het aangeraden om voor dakonderhoud een dakdekker in te schakelen. Dakdekkers volgen een intensieve opleiding en laten zich regelmatig bijscholen om hun kennis te vergroten. Daarnaast beschikken dakdekkers over de juiste materialen en gereedschappen, zodat zij hun werk veilig en goed kunnen uitvoeren. Laat dakonderhoud dus altijd over aan een vakman: zo ben je verzekerd van een goed resultaat.

 

Ben je op zoek naar meer informatie of een dakdekker bij jou uit de buurt? Neem dan eens een kijkje op Dedakspecialist.nl.

Er zijn genoeg andere kleine werkzaamheden die je wel zelf kunt uitvoeren om je dak te onderhouden, zoals:

  • Dakgoten onderhouden: dakgoten hebben een beschermende functie, namelijk het wegleiden van water en vuil bij je huis. Het is daarom belangrijk dat de dakgoten goed schoon zijn, zodat deze niet verstopt raken en het water dus niet meer kan weglopen. Controleer daarom vier keer per jaar je dakgoten en verwijder bladeren, takken en andere viezigheid.
  • Zolder isoleren: dit klinkt misschien een beetje gek, maar het isoleren van de zolder zorgt voor extra bescherming van de dakbedekking. Wanneer er in de winter sneeuw en ijs op het dak ligt, zorgt de isolatie ervoor dat het smeltproces wordt vertraagd waardoor het vocht niet iedere keer opnieuw bevriest. Dit zorgt namelijk voor beschadigingen.
  • Check je dak: contoleer je dak tussen de onderhoudsbeurten door. Let dan op of je beschadigingen ziet, zoals scheuren of loslatende dakbedekking. Maak je dak ook regelmatig vrij van bladeren, takken en andere viezigheid.