Boekhouder inschakelen: welke kosten kun je verwachten?

admin

16 mei 2022

Ben jij ondernemer en wil je een boekhouder inschakelen? Dan is het fijn om vooraf te weten welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort werkzaamheden en de ervaring van de boekhouder. In deze blog lees je meer over de kosten van een boekhouder en vind je handige bespaartips.

 

Wat kost een boekhouder per uur?

Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de €40,- en €80,- per uur. Dat is nogal een verschil: dit komt omdat het uurtarief afhankelijk is van de ervaring van de boekhouder en de grootte van het boekhoudkantoor. Een startende boekhouder kost vaak tussen de €40,- en €45,- per uur, terwijl je voor een zeer ervaren boekhouder soms wel €80,- per uur betaald.

 

De ervaring van de boekhouder zegt niks over de kwaliteit van de werkzaamheden. Een startende boekhouder kan net zo goed werk leveren als een boekhouder met jaren ervaring.

 

Wat kost een boekhouder?

Op de vraag: “Wat kost een boekhouder?” is helaas geen vast antwoord op te geven. Zoals je in deze blog al hebt gelezen is dit onder andere afhankelijk van het uurtarief van de boekhouder en de grootte van het kantoor. De kosten zijn daarnaast vooral afhankelijk van de werkzaamheden die de boekhouder doet.

 

Je kunt er namelijk voor kiezen om je gehele boekhouding uit te besteden, of slechts een deel daarvan. Bijvoorbeeld alleen het doen van belastingaangifte, de salarisadministratie of het opstellen van een jaarrekening. Wanneer je de gehele boekhouding uitbesteed, kan het zo zijn dat de boekhouder ervoor kiest om een vast bedrag per maand of jaar te rekenen.

 

Besteed je alleen de belastingaangifte uit? Voor het doen van belastingaangiftes voor particulieren betaal je gemiddeld tussen de €115,- en €165,-, voor bedrijven kost het doen van belastingaangifte vanaf €250,-.

 

Voor het opstellen van een jaarrekening moet je rekening houden met een gemiddelde prijs vanaf €450,-. Voor de salarisadministratie betaal je ongeveer €15,- per loonstrook.

 

Handige bespaartips

Zoals je na het lezen van deze blog al door hebt zijn de kosten voor het (deels)uitbesteden van de boekhouding lastig vooraf te in te schatten. Wel zijn er een aantal handige tips om te besparen op de kosten van een boekhouder.

 

  • Help zelf mee: de eerste tip om te besparen op de kosten is door niet je gehele boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Bedenk vooraf goed welke werkzaamheden je wilt dat de boekhouder uitvoert en wat je zelf wilt blijven doen. Besteed je de gehele boekhouding uit? Kijk dan toch of er echt niet iets is wat je zelf wilt blijven doen. Zo bespaar je eenvoudig op de kosten.
  • Kies een boekhouder uit de buurt: wanneer je een boekhouder inschakelt, ga je veel met diegene samenwerken. De kans is groot dat je moet afspreken met de boekhouder. Ieder boekhoudkantoor rekent voorrijdkosten: dit is een vergoeding voor de kilometers tussen het boekhoudkantoor en jou. Dit lijkt misschien een klein bedrag, maar het loopt flink op naarmate de afstand groter wordt. Kies daarom voor een boekhouder bij jou uit de buurt: hierdoor hou je de voorrijdkosten zo laag mogelijk of betaal je zelfs helemaal geen voorrijd kosten.