Boekhouden met Excel: Goedkoop is duurkoop?

Boekhouden met Excel: Goedkoop is duurkoop?

Veel beginnende ondernemers, ZZP en MKB die beginnen zelf te boekhouden. Met name met spreadsheet programma die reeds op de PC staan zoals een Excel, of misschien een gratis alternatief zoals de Excel variant van Libre Office. An sich niet veel mis mee natuurlijk. Wanneer het gaat om een hobby onderneming, en je voorziet dat dit de komende jaren, decennium zo blijft, als de onderneming überhaupt levensvatbaar blijkt, dan kan Excel meer dan voldoen.

Maar als je voorziet dat jou onderneming best wel eens als kolen zou kunnen gaan groeien. Dan zou je beter direct vanaf het begin kiezen voor een toegewijd boekhoudprogramma. Dit is wat er mis kan gaan met Excel. Excel is super gevoelig voor tik fouten en kent geen automatische correctie. Excel is niet op maat gemaakt voor de Nederlandse belastingplichtige. Excel kent geen integratie met andere belangrijke facetten van de administratie zoals koppeling met online factuur programma. Meer over de nadelen van Excel kan men hier lezen: https://zelfboekhouden.org/excel-boekhouding-2/. Kortom er kan veel misgaan met Excel en het is zeker niet een houdbare situatie als jouw onderneming groeit naar X is meer dan 100 facturen per maand. Dan ga je sowieso compleet verloren in administratieve chaos.

Maar die boekhoudprogramma toegewijd aan NL belasting plichten is dat niet peperduur? Nee vandaag de dag in 2018 niet bepaald. De meeste programma’s kosten iets van 7.5 tot 10 Euro per maand. Voor dat bedrag heb je al een uitermate gedegen boekhoudprogramma. Met name E-boekhouden is een goede keuze want deze is officieel aanbevolen door de mensen in de ivoren toren van de Belastingdienst, dat doen ze niet zomaar. Enfin hier lees je er meer over en ook andere opties: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/. Wat best wel tof is dat de meeste programma’s gratis proef kennen. Dus dan kun je maandenlang proberen voor dat je de eerste abonnementskosten betaald. Zo lang zo ik niet willen aanbevelen om te experimenteren. Maar er is geen downside aan gewoon eens proberen. Dus start vandaag nog een paar proef accounts en kijk waar je je goed bij voelt. Het ideale boekhoudprogramma verschilt van persoon tot persoon.

Redactie