Antwoord op alle vragen over taxatie

Antwoord op alle vragen over taxatie

Een taxatie is iets wat erbij komt kijken als je je huis wil gaan verkopen. Ook wanneer je een huis wil kopen, kan het zijn dat je een taxatie uit wil laten voeren. Bij een taxatie komt veel kijken en daarom is het handig om hier alvast op voorbereid te zijn. Daarom lichten wij in deze blog een aantal aspecten van het laten taxeren van een huis toe.

Wat is taxeren?

Om te beginnen bij het begin, wat is een taxeren? Taxeren is het laten uitvoeren van een taxatie. Bij het taxeren van bijvoorbeeld een woning wordt er bepaald wat de waarde van de woning is. 

Wanneer laat ik mijn huis taxeren?

Over het algemeen wordt een huis getaxeerd wanneer de eigenaren het willen verkopen. Ben je van plan om je huis te koop te zetten, dan laat je dus een taxatie uitvoeren. Deze taxatie wordt dan uitgevoerd om te bepalen welke vraagprijs je voor het huis kunt vragen en voor welk bedrag je het dus te koop zet. 

Soms heeft een taxatie ook een andere reden. Wanneer bijvoorbeeld een hypotheek wordt overgesloten of in verband met successierechten of de verzekering van een huis, kan het ook nodig zijn om een woning opnieuw te laten taxeren (Bron: Boer Verzekeringen)

Wie voert de taxatie uit? 

De taxatie wordt uitgevoerd door een zogeheten taxateur. De meeste makelaars hebben binnen hun bedrijf een taxateur, die voor hun makelaarskantoor de taxaties uitvoert. Het is verstandig om een taxateur en makelaardij te kiezen die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. 

Makelaars en taxateurs die zijn aangesloten bij de NVM zijn professioneel en bieden goede kwaliteit. Dit is dus een goede en betrouwbare taxateur (tip: Deactievemakelaar.nl).  Ook stellen zij het taxatierapport op aan de hand van een aantal eisen, zodat je zeker weet dat je niet met lege handen staat wanneer je het taxatierapport nodig hebt. 

Wat kost een taxatie?

De kosten van een taxatie verschillen. Makelaars mogen namelijk hun eigen tarieven voor taxaties en taxatierapporten bepalen. De kosten van een taxatie worden opgebouwd uit verschillende onderdelen. Allereerst is dat de taxatie zelf en vaak komt het rapport hier nog bij. 

Gemiddeld kost een taxatie tussen de €400,- en €500,-. Let wel op, is een taxatie heel goedkoop? Dan is het slim om te controleren of je wel met een betrouwbare taxateur te maken hebt. Anders wordt goedkoop alsnog duurkoop.  

Redactie