Algemene voorwaarden opstellen: waarom?

Algemene voorwaarden opstellen: waarom?

Iedereen heeft het wel eens voorbij zien komen, de algemene voorwaarden van bijvoorbeeld een webshop voordat je het product gaat afrekenen. Je moet hier vervolgens mee akkoord gaan voordat je de betaling kan afronden. Maar waarom werken bedrijven hier eigenlijk mee? Wat is het nut hiervan? In deze blog wordt er ingegaan op waarom het voor jou als ondernemer essentieel is om algemene voorwaarden op te stellen. 

Zakelijke conflicten voorkomen

Bij ondernemingen kunnen zakelijke conflicten altijd op de loer liggen. Het kan namelijk zo zijn dat je handelspartner het niet eens is met de wijze waarop de transactie is voltooid. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er een conflict kan ontstaan. Wanneer je echter algemene voorwaarden hebt opgesteld en jouw handelspartner is daarmee akkoord gegaan, dan weet je dat je bij een conflict altijd in je recht staat. Zij zijn immers akkoord gegaan met jouw handelswijze. Als ze het hier niet eens mee waren, hadden ze niet akkoord moeten gaan met de algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zorgen er dus voor dat jij altijd iets hebt om op terug te vallen.

Eigenlijk niet verplicht

Het is als bedrijf niet perse verplicht om algemene voorwaarden te hebben, maar zoals je hebt gelezen in de vorige alinea is het wel zeker aan te raden. Het is verkeerd om te denken dat het je tijd bespaart om geen algemene voorwaarden op te stellen, want uiteindelijk zal het je extra veel tijd kosten. Als je geen algemene voorwaarden hebt, dan moet je om jezelf te beschermen eigenlijk elke transactie nieuwe afspraken maken. Als je dit zo vaak moet doen, dan kost het je uiteindelijk meer tijd dan dat je nu even een moment pakt om de algemene voorwaarden op te stellen.

Algemene voorwaarden laten opstellen

Om goede algemene voorwaarden op te stellen heb je wel wat juridische kennis nodig. Niet iedereen heeft dit natuurlijk, dus het is ook niet raar om een juridisch adviseur in te schakelen. Een juridisch adviseur kan je helpen met de juridische kant van het opstellen van  algemene voorwaarden, zodat je zeker weet dat dat goed in orde zit. 

Redactie