Is het inschakelen van een advocaat verplicht?

admin

28 september 2020

Als je wel eens een misdaadserie op tv hebt gevolgd weet je niet beter; wanneer iemand wordt beschuldigd van het plegen van een misdrijf wordt hij of zij bijgestaan door een advocaat. Toch is de realiteit dat het inschakelen van een advocaat niet altijd nodig is. Dit hangt grotendeels af van het soort rechtszaak. Zo ben je bij zaken met beperkt financieel belang niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Je kunt er dan voor kiezen om je bij te laten staan door een juridisch adviseur. In sommige gevallen mag je ook jezelf verdedigen, maar dit zien we zelden gebeuren, vanwege de complexiteit van het procesrecht en de benodigde kennis van relevante wet- en regelgeving.

Wanneer is een advocaat niet verplicht?

Bij bestuursrechtzaken, dit zijn zaken waarbij conflicten tussen overheid en burger centraal staan, geldt de regel dat het inschakelen van een advocaat niet verplicht is. Ga je in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter? Zelfs dan heb je het recht om jezelf te vertegenwoordigen. Bij bestuursrechtzaken gaat het doorgaans om conflicten over vergunningen, belastingen of uitkeringen.

Bij strafzaken, dit zijn de zaken die je meestal op tv ziet, mag je er ook voor kiezen om zonder een advocaat voor de rechter te verschijnen. Het komt niet vaak voor dat het gebeurt, maar het is wel degelijk mogelijk.

Tot slot ben je ook bij civiele zaken met een financieel belang tot 25.000 euro niet verplicht om met een advocaat voor de kantonrechter te verschijnen. Zaken als arbeidszaken, huurzaken en overtredingen komen vaak voor de kantonrechter.

Wanneer dan wel?

Zoals je eerder kon lezen ben je bij civiele zaken met een financieel belang tot 25.000 niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij bedragen hoger dan 25.000 euro is dit echter wel verplicht. Ook wanneer je in beroep gaat tegen de uitspraak van de kantonrechter in het arbeids- of huurrecht is juridische vertegenwoordiging door een advocaat verplicht. Evenals bij cassatiezaken bij de Hoge Raad.

Ook in het familierecht is procederen met de procesvertegenwoordiging van een advocaat verplicht. Zo moet je bij het aanvragen van een scheiding een advocaat inschakelen.

Een betrouwbare advocaat vinden

Hoewel het inschakelen van een advocaat dus niet altijd verplicht is, raden we het wel aan om altijd gebruik te maken van een advocaat als dat mogelijk is. De complexiteit van het procesrecht en de kennis en kunde om de wet te begrijpen en in te zetten is niet iets wat je zomaar even zelf kunt doen op het niveau van een volleerde advocaat. Kijk op www.advocatenkantoorphea.nl voor meer informatie over advocaten en de diensten van een advocatenkantoor.