Welke rechten hebben een werknemer en werkgever?

admin

18 juli 2022

Werknemers in loondienst of met een vast contract en werkgevers hebben bepaalde rechten en plichten vanaf het moment dat het contract is afgesloten. Wanneer er zich situaties voordoen zoals (langdurige) ziekte of als de werknemer arbeidsongeschikt verklaard wordt, zijn er heldere regels en richtlijnen waar beide partijen zich aan moeten houden. Er volgt een re-integratie traject om de werknemer zo snel mogelijk weer terug te brengen naar de arbeidsmarkt. Lees in dit artikel alles over deze rechten en plichten, het re-integratie traject en hoe je eenvoudig een burnout coach inschakelt bij stress op de werkvloer. 

 

Wat doet een spoor 2 traject specialist? 

In sommige gevallen kan de werknemer wegens verschillende mogelijke omstandigheden niet meer naar zijn of haar eigen oude werkplek terugkeren. In dat geval kan er een tussenpersoon worden ingeschakeld om een re-integratie traject in te gaan en een passende werkplek buiten de organisatie te zoeken met nodige begeleiding en ondersteuning. Zo’n traject kan worden georganiseerd samen met de werkgever, de werknemer en met een zogenaamde spoor 2 traject specialist. Dit is een coach of arbeidsdeskundige die door middel van het opstellen van een arbeidsdeskundig onderzoek de re-integratie in werking zet en een advies uitbrengt op basis van deze resultaten. In de samenwerking met een spoor 2 traject specialist kun je rekenen op de juiste support en professionele ondersteuning gedurende deze hele procedure met heldere communicatie en een doelgerichte aanpak. 

 

Preventieve behandeling

In onze hectische maatschappij vol verplichtingen, deadlines en verantwoordelijkheid is de druk op de werkvloer vaak te hoog, en gebeurt het zeer regelmatig dat mensen naar aanleiding van te veel stress overspannen raken terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat stress vandaag de dag zelfs een van de meest voorkomende oorzaken is van ziekteverzuim. Uiteraard kun je stress en het eventueel overspannen raken het beste voorkomen, door middel van het op tijd opvangen van signalen van een hoge werkdruk. Het is mogelijk om preventief stappen te zetten om de burn out voor te zijn. Denk bijvoorbeeld aan open kaart spelen en heldere communicatie met een leidinggevende of burn-out coach wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan en op regelmatige basis de balans op te maken.   

 

Op zoek naar een goede burnout coach?

Mocht het dan toch zo ver zijn gekomen dat je noodgedwongen een tijd thuis moet blijven vanwege een burn-out, dan is het belangrijk zo snel mogelijk professionele hulp van een burnout coach in te schakelen. De snelste en meest effectieve stap naar herstel is het vinden van een geschikte hulpverlener. Aan de hand van deze coaching sessies ontstaat er meestal stapje voor stapje weer een helder perspectief op de toekomst voor de cliënt. Zonder een te hoge druk, maar tegelijkertijd zeer doelgericht. Zo’n burnout coach is gespecialiseerd in het pragmatisch onderzoeken en aanpakken van de stressfactor bij de client, en het bieden van optimale ondersteuning op maat en betrokkenheid tijdens de behandeling.