Aan de slag met 3D-printers.
28 oktober 2021
Het is een begrip op zich: 3D printen. Tot voorkort was 3D printen niet voor iedereen toegankelijk, maar de wereld ontwikkelt zich razendsnel en zo komt dit fenomeen steeds dichterbij. Voorheen was het printproces enkel beschikbaar voor de professionals. Tegenwoordig kun je als consument al een 3D printer aanschaffen vanaf 90 euro. Vanzelfsprekend heeft de consument met meer budget ook meer mogelijkheden. In dit artikel kijken we naar de 3D printers in het algemeen en de opties voor de consument.
Dit heb je nodig
Voordat je een 3D-printer gaat aanschaffen is het handig om een aantal belangrijke keuzes af te wegen. Allereerst is het goed om te weten waarvoor je de printer daadwerkelijk gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld kleine bakjes of andere objecten maken? Dan voldoet een eenvoudige printer (vaak). Als je grotere projecten wil realiseren, is het aan te raden om verder te kijken dan de basismodellen. Hier zit uiteraard ook een ander prijskaartje aan. Na het aanschaffen van het juiste model, is het belangrijk om te kijken naar de plaats. Een 3D-printer heeft behoefte aan een schone, droge ruimte met mogelijkheid tot ventilatie. Stof of vuil heeft invloed op de kwaliteit van de prints. Als de ruimte te vochtig is, dan kan het zo zijn dat het filament niet goed hecht. Het filament is eigenlijk de ‘inkt’ voor een 3D-printer. Dit heb je uiteraard ook nodig om te kunnen printen. Een groot gedeelte van de objecten bestaan uit kunststof. De kunststof wordt verwarmd en smelt. Wanneer het materiaal is gesmolten, kan de 3D-printer een nieuwe vorm aanbrengen. Laag voor laag wordt het uiteindelijke ontwerp dan gerealiseerd.
Het 3D-filament
Binnen het filament zijn er meerdere opties om te gebruiken. De meest gebruikte stof is PLA. Dit is een kunststof gemaakt van maiszetmeel en suikerriet. Een andere optie is ABS. Dit wordt onder ander gebruikt in keukenapparaten. Bij het smelten van de kunststof komt er een sterke, onprettige geur vrij. Tot slot is PVA ook een optie. Deze stof is door water oplosbaar en daarom is een tochtvrije ruimte van groot belang. Hoge luchtvochtigheid kan het afbraakproces al doen starten. In het algemeen wordt PLA dus aangeraden om mee te starten.
De beste 3D-printer voor jou
Natuurlijk is het zo dat de mogelijkheden per printer verschillen. Een basismodel van 90 euro is bijvoorbeeld de Peachy. Dit model is geschikt voor hele kleine objecten en een prima optie om de wereld van het 3D printen te ontdekken. Wil je liever aan de slag met een geavanceerde 3D-printer, dan kom je automatisch uit bij de Markforged 3D. Deze printer is in staat om zeer sterke industriële- en consumentenproducten te printen. Bij AMR Europe kun je altijd terecht voor meer informatie over Markforged en andere toonaangevende printers.