Zakelijke autolening afsluiten of toch liever particulier?

Zakelijke autolening afsluiten of toch liever particulier?

Als je een auto wilt kopen en zzp’er bent of een ander type onderneming heeft, kun je zowel een zakelijke als particuliere autolening afsluiten. Of je beter voor een particuliere of een zakelijke lening kunt gaan, is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder lees je welke factoren dat zijn, zodat u voor zichzelf een conclusie kunt trekken.

Gebruikt u de auto vooral privé?

Als u de auto voornamelijk privé gebruikt, dan kunt u de lening auto het best particulier afsluiten. Om te beginnen betaal je namelijk bijtelling voor een zakelijke auto die je ook privé gebruikt. In enkele gevallen kan dit overigens wél de moeite waard zijn. Het best kun je een berekening maken om na te gaan hoe je het voordeligst uit bent. Alhoewel je met een zakelijke auto bijtelling betaalt, kunt u vrijwel alle kosten aftrekken van uw omzet. 

Krijgt u de lening?

Of je een lening kunt krijgen voor de auto, is afhankelijk van je inkomen of de omzet van jouw bedrijf. Sluit u een zakelijke lening af, dan wordt er naar de omzet van jouw bedrijf gekeken. Sluit je een particuliere lening af, dan wordt er gekeken naar je persoonlijke inkomsten. Soms is het niet mogelijk om met de omzet van jouw bedrijf een specifieke auto te leasen. Zo moet je bedrijf bijvoorbeeld lang genoeg bestaan, zodat men een goed beeld heeft van de te verwachten inkomsten. Als je bedrijf pas sinds kort actief is en je hier niet op wilt wachten, kun je de auto bijvoorbeeld ook als particulier aanschaffen. Bedenk dan wel voor jezelf of je de lening in de toekomst inderdaad nog terug zal kunnen betalen.

De juiste partij vinden

Of je een lening krijgt, hoeveel je kunt lenen en tegen welke rente, is ook afhankelijk van de partij die je kiest. Om die reden is het aan te raden om je goed in de verschillende partijen te verdiepen.

Redactie